top of page
Ara

Çocuklarımız İçin Evde Güvenlik

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2022


 

Hayatımıza bir çok kişi için işyerinde giren "İşçi sağlığı ve iş güvenliği kavramları" ele alınırken çoğunlukla akıllarda sadece işyerindeki tehlikeler ve sağlığını etkileyen olumsuz koşullar kalır.

Oysa ki sağlık ve güvenlik riskleri hayatımızın her anında “evde, yolda, işte” karşımıza çıkmaktadır.

İngiltere’de her yıl yaklaşık 6 bin kişi ev kazaları nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise yaşam güvenliği konusunda yapılmış kapsamlı bir araştırma yok ancak tablonun İngiltere veya Avrupa’dan daha iyi olduğunu söyleyemeyiz. Evimizi çevreleyen tehlikeler özellikle de çocuklar için daha büyük risk oluşturuyor.

112 acil servis birimlerine yapılan ev kazası bildirimlerinin %87’si çocuk kazaları sebeplidir. Neyse ki bir çok tehlikeli durum giderilebilir ölçüde ve ufak iyileştirmeler ile sevdiklerimizin zarar görmesinin önüne geçebiliriz.


Çocuklarımız için evimizde ne gibi önlemler alabiliriz?


Mutfakta alınacak güvenlik önlemleri;

1 – Çatal, bıçak, makas gibi kesici ve delici cisimleri koyduğunuz dolap veya çekmeceleri kilitli tutun! Şayet kilitleme imkânınız yoksa çocukların ulaşamayacağı alanlara koyun.



2 – Ocak üstünde tencere, kaynar süt, veya demlik bırakmayın! Yapacağınız işlemleri ocağın ulaşımı en zor dip kısmında gerçekleştirin.

3 – Çakmak, kibrit gibi yanıcı veya parlayıcı maddeleri ortalık yerde bırakmayın! Bu tip materyaller evde tutuşmaya, yangına sebep olabilir. Bu nedenle kesinlikle ulaşılamayacak veya kilitli dolaplarda saklanmalıdır.

4 – Zehirlenebileceği kimyasalları bertaraf edin! Mutfakta temizlik aracılığıyla kullanılan kimyasallar veya boğucu ve öldürücü sıvıları mutlaka kapalı dolaplarda muhafaza edin.

5- Buzdolabı üzerindeki süsler veya magnetler oldukça küçük ve tehlikeli! Bir müddet kullanmayın!

6 – Buzdolabı içerisindeki cam şişe, vazo, tabak, tıbbi ilaç vb. unsurları sabitlenmiş bölmelere koyun. Mümkün değilse açılımını zorlaştırın!

Özetle mutfakta her ne kadar güvenlik önlemleri alınsa da çocuklarımız için her zaman tehlikeli alanlar olduğu unutulmamalı, her bir bölme ve kısımda özel çocuk güvenlik ürünlerinin kullanımı sağlanmalıdır.

7-Mutfakta basit bir gaz dedektörü kullanabilirsiniz.


Banyo, küvet, havuz ve tuvaletlerde alınması gereken önlemler

1 – Küvet, havuz hatta içi suyla dolu bir kovanın yanında dahi çocuklar yalnız bırakılmamalı.

2 – Çocuğunuzu yıkayacağınız duş suyunun sıcaklığını elinizle kontrol ederek fazla olmamasına özen gösterin.

3 – Şofben, saç kurutma makinesi, tıraş jileti ve makinesi, saç düzleştirici gibi aletleri dışarıda başıboş bir şekilde bırakmayın.

4 – Özellikle kız çocuklarının annelerinden özenerek merak ettikleri makyaj malzemesi, parfüm vb. kimyasalları çocuklarınızın ulaşamayacağı alanlarda muhafaza edin.

Uyku alanlarında alınacak güvenlik önlemleri

1 – Çocuğunuz için olabildiğince doğal ve sade bir uyku alanı oluşturun.

2 – Karyola mobilyasında kurşun bazlı boya kullanılmamış olmasına özen gösterilmeli alım esnasında mutlaka sorgulanmalıdır. Kenarında bulunan korkulukların genişliği 6 cm den fazla olmamalıdır.

3 – Yatak yeri seçiminde pencere, lamba ve piriz çevreleri seçilmemelidir.


Çocuklar için evin diğer bölmelerinde veya dışında alınabilecek güvenlik önlemleri

1 – Prizlerden başlayarak evinizdeki elektriksel detayları gözden geçirin. Evdeki elektrik kablolarına dikkat edin, şarjda takılı bir aletin kablosunu ağzına alma veya açık prize parmağını sokma ihtimalini gözden kaçırmayın.



2 – Şayet dubleks veya merdivenli müstakil bir evde oturuyorsanız acilen merdiven önlerine korumalık set yada kapı yaptırmanız gerekmekte! Aksi halde evin içerisinde sürekli hareket halinde olan çocuğunuzun peşinden koşmak zorunda kalacaksınız. Bir anlık gözden kaçırmanız sonucunda oluşacak kaza öngörülmenin ötesinde olabilir.

3 – Ölümlü çocuk ev kazalarında birinci sırada gelen vaka çocukların balkondan veya açık pencereden sarkmaları sonucu oluşmaktadır. Bu sebeple açıkta pencere bırakılacaksa mutlaka kontrollü olmalı balkonlarda ise korumalık veya file önlemleri alınmalıdır.


4 – Sehpa, masa gibi ev eşyalarının sivri kenarlarını mutlaka koruyucu ile kapatın.

5 – Evinizde düşme riski taşıyan kitaplık, dolap veya raf vb. eşyaları mutlaka sabitleyin.

6- Oyuncakları yüksek yerlere koymayın.

7- Oyuncakların yerlerde dağınık durmasını engelleyin



Son olarak çocuklarımızın ev içerisinde veya çevresinde geçirdiği ev kazalarının büyük kısmı anne ve babalarının yanlarındayken olduğunu unutmayın. Ailelerin bu konuda daha disiplinli ve kontrollü olması gerekmekte.

Ebeveynleri bu hataya iten konuların başında ise dikkatsizlik, yorgunluk, stres, görev paylaşımındaki yanlış anlaşılmalar gibi unsurlar gelmekte. Ev kazalarının önlenmesinde proaktif yaklaşım içerisinde olunmalıdır. En azından evde kendinize şu soruyu sorarak işe başlayabilirsiniz;

“Ben bebek olsaydım ne yapardım.”



 

İSGÜM tarafından konu ile ilgili güzel bir çalışma yapılmış olup aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.

İSGÜM tarafından hazırlanan "evde güvenlik" broşüründe ayrıca çocukalrınız ile birlikte doldurubileceğiniz bir evde güvenlik kontrol listeside yer almaktadır.







 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page