top of page
Ara

Plastik Enjeksiyon Makinalarında İş Güvenliği Önlemleri

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2022




Plastik enjeksiyon makinaları kullanılan üretim tesislerinde ,

makinaların kullanıcı için daha güvenli hale getirilmesine yönelik işletme içerisinde uygulayabileceğiniz, çok faydalı iyileştirmeden bu yazımızda bahsetmiş olacağız.


Kalıp bağlama kısmı ayrı bir işlem ve güvenlik tedbirleri dizi içermektedir, bu konuyu bir sonraki yazımızda değerlendireceğiz. (Bu konu ile ilgili soru ve görüşlerinizi sayfa altındaki yorum kısmına veya mail yolu ile bizlere iletebilirsiniz.)


Günümüzde, Plastik enjeksiyon makinaları yaygın olarak robotlu kullanılmakla birlikte robotsuz kullanımda işletme şartlarına göre uygulananan bir yöntemdir.

Makina operatörü, makinanın şartlanması, beslenmesi, devreye alıması, temizliği ve standart çalışması esnasında bir çok riskli durumla karşı karşıya gelmektedir.


Madde madde bu konulardan bahsedecek olursak;

*Makinaların standart çalışması ile ilgili kullanma talimatları ve İSG talımatları operatörlerce biliniyor olmalıdır.

(Bu kullanma talimatlarında otomatik mod - yarı otomatik mod gibi kısımlar hangi durumlarda bu modlar kullanılacak ve kimin ne kadar yetkisi olacak kesin tanımlı ve ilgili personellerce biliniyor olmalıdır, tanımlamalar ve bilgilendirme net değilse büyük ihtimalle kazalar kaçınılmaz olacaktır.)


* Hopperların temizlenmesi veya herhangi bir arıza durumunda müdahale edilmesi gereken işlemlerde operatörün veya bakımcı personelin, makina üzerine çıkması için makina büyüklüğüne uygun şekilde yapılacak bir merdivene ihtiyacı olacaktır.

Uygun bir korkuluklu merdiven ile makina üzerine çıkılabilmelidir.

Merdiven mutlaka kaydırmaz ızgara tip vb. basamaklı olmalı, merdiven ayakları plastik kaydırmaz papuçlu ve mümkünse bir pim vb. ile makinaya veya yere sabitlenmelidir.

Büyük makinalarda (1000 Ton ve üzeri) kalıp bağlama ve hopper üzeri işlemler için kullanılacak bir sabit platform yaptırılabilir.

***Makina üreticileri tarafından aslında orjinal korkuluk-platformlar makina ile birlikte satılmakta ancak maliyet arttırdığından dolayı malesef genelde tercih edilmemektedir****


*Hopperların temizlemesi için hopper kızaklarının uygun olması gerekmektedir, kızaklar sıkışıklık oluşturmamalı bir bayan operatör tarafından dahi çekilebiliyor olmalıdır.

(Sıkışık kızaklar ani - sert kuvvet uygulayarak çekildiğinde üst kapakları eğer iyi kilitlenmedi ise çalışan operatörün kafasına omzuna... düşecek ve kazaya sebep olacaktır.)



*Hopper temizliklerinde çok sık olmasada iş kazaları yaşanmaktadır, bu kazaların en başta geleni kapağın açılması esnasında kapağı tutan pim vb. kilit mekanizmalarının aşınması, iyi tutmaması, sıkışması, bir önceki temizlikte kapağın kilitlenmeden bırakılması gibidir.

Burda en iyi çözüm kapakların menteşeli ve klips bağlantılı hale dönüştürülmesidir, ara flanş uygulamaları ile hopperların iş güvenliği risklerini bertaraf edecek yapıda uygun bir kapak mekanizmasına sahip olmaları sağlanabilir.


*Makina üzeri standart güvenlik donanımlarında , kapılarda açıldığında mengene hareketini kesen otomatik emniyet siviçleri olması gerekmektedir.

( makinanın arka bakım kapağı dahil)


*Özellikle 1000 ton ve üzeri makinalarda makina içi ilk basamak kısmında, ağırlıkla harekete geçecek bir emniyet basamağı ve aynı şekilde makina içi bölgede (kalıp) uygulanması ,

özellikle bakımcı personellerin makina içinde kalıp üzeri polisaj işlemleri yaparken iş kazalarının önüne geçmesi amaçlı uygulanmasında fayda vardır.


*Otomatik sürgülü kapılarda basınç sivici uygulanmasında büyük fayda olacaktır.


*Kapı üzeri şeffaf (pleksiglass vb.) kısımlarda kalıp kilitleri vb. elemanların kilitli unutulması ve mengene hareketine bağlı bu elemanların basınçla koparak fırlaması ve şeffaf plastikleri kırıp operatörlere zarar vermemesi için pleksigass üzeri emniyet cam filmi uygulamaları yapılabilir.


*Makina üzeri operatör kumanda paneli harici bakımcı personellerinde heran erişimi için mıknatıslı seyyar acil stop butonları ilave edilmesi. Mıknatıslı yapısı sayesinde çalışılan bölgeye çekilebilme ihtimali çok faydalı olacaktır.


*Özellikle 100 derece ve üzeri şartlandırılan kalıplarda şartlandırıcı bölgesindeki tüm açık metal kolektör ve tesisatların ısı ceketleri ile kapatılması, hem iş güvenliği yanma riskini, hem ortama yayılan ısının azaltılmasını, hemde mevcut şartlandırılan sıcaklığın korunması açısından enerji tasarrufu açısından önemlidir.


*Temizlik esnasında şartlandırıcıların opetratörce sağa sola çekilmesi esnasında yere düşmemesi için bir birine bağlanması ( bir profil çerçeve içine alınması) uygulanabilir.


*Makina üzeri ocak bölgesinin ısı ceketi ile kapatılması.


*Makina vida bölgesindeki açıklıkların var ise kapatılması.


*Hammadde kusturma işlemleri en çok kazanın yaşandığı safhalardan biridir, kusturma işlemi esnasında, özellikle hammaddenin ( vidanın) bilinçsiz operatör veya diğer personellerce, olması gereken erime sıcaklığından çok fazla arttırılarak yapılması hammaddenin direkt sıvı fazdan gaz fazına geçmesine neden olmaktadır. Bu esnada ortama yoğun bir duman çıkacak var ise mevcut yangın algılama sistemini devreye geçirecektir.

Bu işin en masum sorun halidir.

Hammadde kusturma işlemi mutlaka opertörü püsküren hammaddeden koruyacak bir şeffaf pleksi galss ile ayrılmalıdır. Menteşeli olarak yapılacak bu izleme pencereide mutlaka ayrıca bir emniyet sivicine bağlanmalıdır ki personel bu pencere açıkken işlem yapmasın ve hammadeye maruz kalmasın.

Hammadde kusturma işlemi mümkün olduğunca personel o bölgeye yaklaşmadan yaptırılmalı , personel müdahalesi için en az 1,5 metre boyunda hafif metalden çubuklar kullanılmalıdır.

Çıkan kütükler yine bu çubuk vasıtası ile makina yanında belirlenen ayrı bir kütük arabasına atılmalıdır.

Hammadde kusturma işlemi esnasında personel koruyucu donanım olarak asgari düzeyde;

Her iki elde dirseğe kadar yanmaz eldiven veya kısa yanmaz eldiven + yanmaz kolluk , tam yüz siperi, yanmaz boyunluk veya önlük kullanmalıdır. Kulak koruyucu ortam gürültüsüne bağlı iş hijyeni ölçüm sonuçlarına göre kullandıırlmalıdır


*Robotlu çalışmalarda robot alanına girilmemesi için robot çalışma alanı muhafaza altına alınmalıdır, eğer işyeri ortamına göre değişen şartlar gereği sabit robot odası yapılamıyor ise seyyar gerektiğinde pimler ile yere sabitlenebilecek robot çalışma tezgahları yapılabilir.


*Robotun standart çalışma harici gripper değişim vb. durumları için ayarlı home pozisyonu operatörlerce biliniyor olmalıdır ve makina boşta operatörsüz bırakılmamalıdır.


*Makina üzerinde İSG malzemelerinin yer aldığı bir ufak malzeme dolabı bırakılmalıdır.


*Sprey - yağ vb. kullanımı sonrası açığa çıkacak tehlikeli atıklar için uygun atık kabı bırakılmalıdır.


Bu ve birçok benzeri uygulamalar ile enjeksiyon makinalarında güvenli çalışma ortamı sağlanabilir, www.mevzuisg.com olarak işyeriniz uygun çözümleri ve risk değerlendirmelerini işletmeniz için ayrıca yapabilmekteyiz.


Kalıp bağlama ile ilgili ayrıca bir yazıyı yakında paylaşıyor olacağız. ;)


ısı ceketi
ısı ceketi









tam yüz siperi








ısıya dayanıklı eldiven kısa
ısıya dayanıklı eldiven uzun




ısıya dayanıklı kolluk











Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page