top of page
Ara

Alüminyum Kaplama Makinalarında Çalışmalarda İş Güvenliği

Güncelleme tarihi: 12 Oca 2022

Alüminyum kaplama makinası temel çalışma prensibinde , ünlerdeki ışık değerlerini elde etmek için; gövde, reflektör ve çerçevelere alüminyum teller yüksek ısıda eritilip buharlaştırılarak, makine içerisinde oluşturulan vakum yardımı ile buharlaşan alüminyum parça üzerine yapışarak, yansıtıcı parlak yüzey oluşturma işlemidir.


* Alüminyum kaplama makinalarında temel iş güvenliği önlemlerine değinecek olursak

makina kullanımı işletmi hakkında standart işin tanımlandığı bir prosedürün oluşturulması.

* Standart iş prosedürünün makina operatörlerine uygulamalı eğiitm olarak verilmesi ve eğitimin kayıt altına alınması.

* Makina işletmesi esnasında personellerin kullanacağı kişisel koruyucu donanımların

belirlenmesi ve kullandırılması.

* Makinaya planetlerin taşınması ve takılması gibi önemli husuların mutlaka prosedürde tanımlı olması.

*Ağır planetler için bir planet taşıma arabası alınması , bu araba elektrikli transpalet gibi düşünülebilir ancak dikey planetler için askı yeri, planetin beklemede durduğu askıdan rahat şekilde alacak ve makinaya rahatça takılmasına olanak sağlayacak şekilde askı ucu olmalıdır.

Ağır planetlerin taşınması ciddi ergonomik risklere hastalıklara sebebiyet vereceği unutlmamalıdır.

* Makina çalışması esnasında ortaya çıkacak tehlikeli ve tehlikesi atıklar için atık kovaları makina yanlarında olmalıdır.

* Makina bakımları özelikle makina temizliği için mutlaka bir prosedür oluşturulması ve tüm KKD tanımlarının ve işlem adımlarının kimin nasıl yapacağı ayrıntılı belirtilmesi gerekmektedir.

* Makina temizlik talimatları personellere uygulamalı olarak öğretilmeli ve kayıt altına alınmalıdır.

* Makina temizlik işlemlerinde sacların sökülmesi ve iç yüzeyin kimyasal ile temizlenmesi söz konusu olduğundan, personellerin kimyasala dayanıklı tulum, metal kesilmelerine karşı kesilmeye dirençli eldiven , kimyasalın göze sıçramasına karşı dalgıç tip gözlük, en cüzi ölçüde aktif karbonlu tek kullanımlık maske personellere verilmeli ve kullandırılmalıdır.

* Makina içi çan pistonları özellikle ağır bakım ve bu bölgelere yapılacak müdahalelerde ciddi iş kazalarına neden olacak kısımlardır. Çan pistonlarının herhangi bir şekilde boşalıp çalışma esnasında düşmemesi için altlarına uygun huni şeklinde metalden takozlar yaptırılarak kullandırılabilir, eğer gerekli tedbirler alınmazsa çanın düşmesine bağlı personellerde uzuv kaybı yaşanması büyük olaslıktadır.

Makinın temizliği için sökülen makina içi sacların temizlenmesi ayrı bir prosedür işlem olup bir sonraki yazılarımızda konudan bahseder olacağız.


***Özellikle bilgi sahibi olmak istediğiniz konu ve ayrıntılarda, sitemiz iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz***








138 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page